#2016-06-29 02:50:30 

Król Lir

Użytkownik

Posty: 113

Skąd: Kraków

Wiek: 29

Mam pytanie do ekspertów, którzy mieli już do czynienia z tą tematyką. Zastanawia mnie fakt w jaki sposób kształtowane są ceny mięsa na rynkach. Są bowiem bardzo ruchome. Kupuję mięso do mojej gastronomii i szczerze przyznam, że za każdym razem płacę inną cenę. Ortientujecie się może co ma na to wpływ.
#2016-06-29 03:45:48 

voobar

Użytkownik

Posty: 82

Skąd: Polańczyk

Wiek: 21

Z ceną miesa sprawa jest bardzo prosta. Wszystko zależy od tego, jak żonglują cenami na gieldach rolniczych. Wiele zależy od samych rolników. Jeśli mają dużo zwierząt na sprzedaż, wtedy cena może iść nieco w dół. Jeśli jest na dany moment mało zwierząt wtedy analogicznie cena winduje w górę.
#2016-06-29 06:12:28 

Król Lir

Użytkownik

Posty: 113

Skąd: Kraków

Wiek: 29

No faktycznie prosty proces. Domyślam się, że rzeźnie i tak kupują w określone ilości. Swoje dorzucają też pośrednicy i tak dalej. No nieźle. To musi być sprawnie działająca machina.
#2016-06-29 07:31:36 

Casandra15

Użytkownik

Posty: 88

Skąd: Kraków

Wiek: 29

Finalnie i tak to klient zapłaci ostateczną cenę za towar. Każda podwyżka w obszarze pozarolniczym, jak na przykład cena paliwa, części samochodowych, czy choćby wzrost płacy minimalnej mają realny wpływ na ostateczną cenę. Ale tak to jest w każdej dziedzinie związanej z handlem i produkcją/
#2016-06-29 09:10:53 

Leokadia

Użytkownik

Posty: 52

Skąd: Piła

Wiek: 33

Ja tam wolę zapłacić za miesa wyzsza cenę byle by tylko dostać towar najwyższej jakości. Mam marzenie, żeby kiedyś skosztować wołowiny z Kobe. Ale nie wiem, czy mnie na taką będzie kiedykolwiek stać :)
#2016-06-29 11:31:28 

voobar

Użytkownik

Posty: 82

Skąd: Polańczyk

Wiek: 21

Słyszałem o tym mięsie, do niedawna było to najdroższe mięso świata, ale z tego co wiem, w Argentynie jest jeszcze droższe, bo opracowali tam taki system hodowli bydła, że niejeden człowiek tak nie ma :) Mówię oczywiście o warunkach przebywania i konsumpcji :) Bo ich koniec jaki będzie to każdy wie.
#2016-06-29 13:00:08 

Leokadia

Użytkownik

Posty: 52

Skąd: Piła

Wiek: 33

Koniec jest znany :) Sprzedają bydło do najlepszych restauracji na świecie, a właściwie to ich mięsa. Wiele restauracji ma już zakontraktowaną określoną ilość zwierząt, które są szykowane właśnie pod nich. To brawurowo prowadzony interes, na który jest popyt. Ludzie, namiętnie zajadają się mięsem z najwyższej półki.
DODAJ ODPOWIEDŹ
Copyright 2015